Ogród społeczny Wolna Wisła

ogród

Nad brzegiem Wisły, w ciągu spacerowym łączącym Port Drzewny z parkiem na Bydgoskim Przedmieściu straszą zaniedbane i zaśmiecone tereny. Postanowiliśmy to zmienić i wspólnie z grupą osób, która zebrała się wokół tej idei, założyliśmy na opuszczonej działce nad Wisłą pierwszy w Toruniu ogród społeczny. Jest to miejsce rekreacji, gdzie każdy, kto lubi wypoczywać na świeżym powietrzu i pracować w ogrodzie może wspólnie z innymi uprawiać ziemię, sadzić i pielęgnować rośliny a także zbierać plony gdy nadejdzie pora. Społeczne ogrody powstają tam, gdzie zbierze się grupa ludzi chętnych do pielęgnowania zieleni, dzielenia obowiązków i spędzania czasu w zagospodarowanej wspólnie przestrzeni. To wygodne rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości założenia własnego ogrodu. W spotkaniu inauguracyjnym wzięło udział około 50 ochotników, dzięki czemu udało się wykonać większość niezbędnych prac porządkowych, wyznaczyć grządki i posiać pierwsze rośliny. Już kiełkują!

ogród

Wspólna przestrzeń i praca stwarza szereg okazji do integracji i aktywizacji społecznej, wpływa pozytywnie na poczucie przynależności, redukuje stres, zwiększa poczucie sensu i własnej wartości, również u osób w trudnej sytuacji życiowej, a wszystko to w niezobowiązującej atmosferze, na dużym terenie gdzie każdy uczestnik sam decyduje o poziomie swojego zaangażowaniaw pracę i interakcje z innymi. Jest to także przestrzeń przyjazna dla dzieci, która sprzyja edukacji przyrodniczej i ekologicznej, tak ważnej w dzisiejszych czasach. Zapraszamy osoby chętne do wspólnej pracy i wypoczynku! Dołączajcie także do grupy na FB. Docelowo wyznaczone będą stałe dni otwarcia ogrodu, zapewne będą to czwartki i niedziele, tymczasem zamieszczamy wydarzenia na FB, a jeśli ktoś woli znaleźć się na liście mailingowej, prosimy o informację, będziemy informować na bieżąco o datach spotkań mailem. Osoby w niekorzystnej sytuacji życiowej, doświadczające poczucia izolacji np. z powodu przedłużającego się bezrobocia, ubóstwa, samotnego życia w starszym wieku, konieczności zrezygnowania z pracy z powodu opieki nad dzieckiem/osobą z niepełnosprawnością, zapraszamy do zapoznaniasię z naszym projektem Eko-wyprawy nad Wisłę. Projekt umożliwia odwiedzenie ogrodu i skorzystaniez jego dobrodziejstw również osobom, którym w związku z trudną sytuacją życiową niełatwo jest „wyrwać się” z domu. Sprawdź, czy się kwalifikujesz: kto może wziąć udział w projekcie.