Szkutnia w Nieszawie

szkutnia

Pracując w szkutni podążamy śladami pokoleń rybaków nieszawskich, którzy stworzyli kanon budowy płaskodennych rzecznych łodzi o charakterystycznym kształcie, doskonałych do żeglugi po Wiśle. Odkrywamy przyjemność pracy z drewnem i uczymy się tajników pięknego, odchodzącego w zapomnienie rzemiosła, jednego ze skarbów kultury dawnych nadwiślańskich społeczności. Warsztat mieści się w hangarze udostępnionym przez osoby prywatne, a wsparcia udzielają nam wolontariusze i sympatycy Fundacji. W ten sposób szkutnia służy także za platformę do integracji ludzi zaangażowanych w wiślane tematy. W realizowanym przez nas projekcie Wisłą po stabilną pracę w warsztacie wdrażany jest także program reintegracji społecznej osób w niekorzystnej sytuacji społecznej.

szkutnia

Praca w szkutni dobrze działa na człowieka…

Satysfakcja, jaką daje świadomość dobrze wykonanej pracy jest wartością samą w sobie. Nauczyliśmy się doceniać stan skupienia i wysiłek oraz celowość kolejnych czynności, których efektem końcowym jest piękny, użyteczny przedmiot. Prawdziwa, ponad dziesięciometrowa łódź pływając po rzece będzie naszą dumą przez wiele kolejnych lat.

Jeśli chcesz dołączyć i wesprzeć nas swoją pracą, przeżyć coś niezwykłego, zdobyć doświadczenie - skontaktuj się z nami!

Jeśli jesteś osobą niepracującą, w niekorzystnej sytuacji życiowej, szukasz na siebie pomysłu, myślisz o zdobyciu nowego zawodu, zapoznaj się z naszym projektem Wisłą po stabilną pracę.

Oferujemy przygotowanie do pracy w tradycyjnym szkutnictwie, stypendium w trakcie szkolenia, a po jego zakończeniu możliwość dołączenia do zespołu Fundacji i znalezienia stabilnej pracy. Sprawdź, czy się kwalifikujesz: kto może wziąć udział w projekcie.

Do zobaczenia w szkutni!