Wisła wciąga na Festiwalu Wisły

W dniach 12-15 sierpnia po raz 6 odbył się Festiwal Wisły – coroczne spotkanie miłośników tradycyjnych łodzi rzecznych.
Działania Fundacji Wolna Wisła oraz Pracowni ZrównoważonegoRozwoju stały się istotnym i docenionym przez publiczność elementem festiwalowego programu.
W pierwszych dniach Festiwalu Wisły nasze projektowe stanowisko z 6 metrowym namiotem powstało we Włocławku w sąsiedztwie Przystani nad Wisłą oraz na wiślanej wyspie tuż za mostem drogowym. Oprócz funckcji informacyjnej dotyczącej projektu „Wisła wciąga”, przestrzeń przez nas stworzona była miejscem relaksu, gier i zabaw. Osoby odwiedzające nasz 6 metrowy namiot mogły zrobić sobie wodny tatuaż (ten z logo naszego projektu czieszył się największą popularnością), namalować wiślany baner, czy zagrać w bule z francuskimi flisakami znad Loary. W Toruniu zaś rozgościliśmy się na piaszczystej plaży przy lewym brzegu Wisły i tu również przez dwa dni bawiliśmy się i rozmawialiśmy z festiwalową publicznością, która tłumnie lądem i rzeką przybywała na nasze stoisko.
Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG..