ZREALIZOWANE PROJEKTY
Klub Młodzieżowy NASZA BAZA
Fundacja Wolna Wisła
Bezpłatny projekt kierowany do dzieci i młodzieży w niekorzystnej sytuacji społecznej. Wakacyjny cykl dwudziestu czterogodzinnych spotkań na świeżym powietrzu. W programie gry i zabawy, zajęcia tematyczne, w tym m.in. budowanie bazy, podglądanie przyrody, eksperymenty naukowe, sztuka dla każdego oraz wycieczki w ciekawe miejsca i rejsy po Wiśle tradycyjnymi łodziami. Zajęcia dla stałej 12-osobowej grupy będą odbywać się w okresie w godzinach 9:30-13:30 w czwartki i piątki od 01.VII do 27.VIII.2021 oraz 30 i 31.VIII.2021 roku na terenie Ogrodu Społecznego Wolna Wisła na Bydgoskim Przedmieściu. Przyprowadzanie i odbiór dzieci na Przystani AZS (Bulwar od strony ul. Rybaki). W projekcie mogą wziąć udział dzieci spełniające kryteria określone w Regulaminie Rekrutacji.
II Święto ulicy Stromej
Fundacja Wolna Wisła
W ramach aktywizacji społeczności lokalnej oraz przybliżenia mieszkańcom i mieszkankom Torunia historycznej i nieco zapomnianej części naszego miasta, jaką jest osiedle Rybaki wraz ze swoim malowniczym zakątkiem czyli ulicą Stromą zapraszamy na II ŚWIĘTO ULICY STROMEJ
Wisłą po stabilną pracę
Fundacja Wolna Wisła
Dołącz do zespołu Fundacji Wolna Wisła! Projekt skierowany do niepracujących osób dorosłych w niekorzystnej sytuacji społecznej: przygotowanie do pracy w tradycyjnej żegludze wiślanej, szkutnictwie oraz obsłudze ruchu turystycznego. Poznaj specyfikę naszej pracy – wiele naszych aktywności odbywa się na świeżym powietrzu, w kontakcie z rzeką i przyrodą. Może sprawdzisz się w obsłudze łodzi? Masz szansę zdobyć zawód marynarza śródlądowego. Dobrze się czujesz w kontakcie z ludźmi? Czekają na Ciebie zajęcia z zakresu obsługi ruchu turystycznego z elementami przewodnictwa, animacji kulturalnej i przyrodniczej. A może preferujesz pracę w warsztacie? To świetnie, bo sami budujemy nasze drewniane łodzie i poszukujemy osób, które „wciągnie” tradycyjne szkutnictwo. Oferujemy uczciwe warunki współpracy, wsparcie i przyjazną atmosferę, stypendium dla uczestników szkoleń oraz możliwość zatrudnienia po zakończeniu projektu. Kryteria uprawniające do uczestnictwa określone są w regulaminie rekrutacji. Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy, na koniec kliknij „Wyślij” a my w ciągu kilku dni skontaktujemy się z Tobą telefonicznie.
Szkutnia w Nieszawie
Fundacja Wolna Wisła

W warsztacie zlokalizowanym na terenach historycznie związanych z dawnym rzemiosłem szkutniczym kontynuujemy tradycję budowy drewnianych łodzi wiślanych.

Pracując w szkutni podążamy śladami pokoleń rybaków nieszawskich, którzy stworzyli kanon budowy płaskodennych rzecznych łodzi o charakterystycznym kształcie, doskonałych do żeglugi po Wiśle. Odkrywamy przyjemność pracy z drewnem i uczymy się tajników pięknego, odchodzącego w zapomnienie rzemiosła, jednego ze skarbów kultury dawnych nadwiślańskich społeczności. Warsztat mieści się w hangarze udostępnionym przez osoby prywatne, a wsparcia udzielają nam wolontariusze i sympatycy Fundacji. W ten sposób szkutnia służy także za platformę do integracji ludzi zaangażowanych w wiślane tematy. W realizowanym przez nas projekcie Wisłą po stabilną pracę w warsztacie wdrażany jest także program reintegracji społecznej osób w niekorzystnej sytuacji społecznej.

Praca w szkutni dobrze działa na człowieka…
Satysfakcja, jaką daje świadomość dobrze wykonanej pracy jest wartością samą w sobie. Nauczyliśmy się doceniać stan skupienia i wysiłek oraz celowość kolejnych czynności, których efektem końcowym jest piękny, użyteczny przedmiot. Prawdziwa, ponad dziesięciometrowa łódź pływając po rzece będzie naszą dumą przez wiele kolejnych lat.
Jeśli chcesz dołączyć i wesprzeć nas swoją pracą, przeżyć coś niezwykłego, zdobyć doświadczenie – skontaktuj się z nami!
Jeśli jesteś osobą niepracującą, w niekorzystnej sytuacji życiowej, szukasz na siebie pomysłu, myślisz o zdobyciu nowego zawodu, zapoznaj się z naszym projektem Wisłą po stabilną pracę.
Oferujemy przygotowanie do pracy w tradycyjnym szkutnictwie, stypendium w trakcie szkolenia, a po jego zakończeniu możliwość dołączenia do zespołu Fundacji i znalezienia stabilnej pracy. Sprawdź, czy się kwalifikujesz: kto może wziąć udział w projekcie.
Do zobaczenia w szkutni!
Ogród społeczny Wolna Wisła
Fundacja Wolna Wisła
Wspólnymi siłami zwykłych ludzi dokonuje się całkowita rewitalizacja zaśmieconego odcinka wiślanego brzegu: przemiana dzikiego wysypiska śmieci w kwitnący ogród i przestrzeń do rekreacji.

Nad brzegiem Wisły, w ciągu spacerowym łączącym Port Drzewny z parkiem na Bydgoskim Przedmieściu straszą zaniedbane i zaśmiecone tereny. Postanowiliśmy to zmienić i wspólnie z grupą osób, która zebrała się wokół tej idei, założyliśmy na opuszczonej działce nad Wisłą pierwszy w Toruniu ogród społeczny. Jest to miejsce rekreacji, gdzie każdy, kto lubi wypoczywać na świeżym powietrzu i pracować w ogrodzie może wspólnie z innymi uprawiać ziemię, sadzić i pielęgnować rośliny a także zbierać plony gdy nadejdzie pora.

Społeczne ogrody powstają tam, gdzie zbierze się grupa ludzi chętnych do pielęgnowania zieleni, dzielenia obowiązków i spędzania czasu w zagospodarowanej wspólnie przestrzeni. To wygodne rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości założenia własnego ogrodu. W spotkaniu inauguracyjnym wzięło udział około 50 ochotników, dzięki czemu udało się wykonać większość niezbędnych prac porządkowych, wyznaczyć grządki i posiać pierwsze rośliny. Już kiełkują!

Wspólna przestrzeń i praca stwarza szereg okazji do integracji i aktywizacji społecznej, wpływa pozytywnie na poczucie przynależności, redukuje stres, zwiększa poczucie sensu i własnej wartości, również u osób w trudnej sytuacji życiowej, a wszystko to w niezobowiązującej atmosferze, na dużym terenie gdzie każdy uczestnik sam decyduje o poziomie swojego zaangażowaniaw pracę i interakcje z innymi. Jest to także przestrzeń przyjazna dla dzieci, która sprzyja edukacji przyrodniczej i ekologicznej, tak ważnej w dzisiejszych czasach. Zapraszamy osoby chętne do wspólnej pracy i wypoczynku! Dołączajcie także do grupy na FB. Docelowo wyznaczone będą stałe dni otwarcia ogrodu, zapewne będą to czwartki i niedziele, tymczasem zamieszczamy wydarzenia na FB, a jeśli ktoś woli znaleźć się na liście mailingowej, prosimy o informację, będziemy informować na bieżąco o datach spotkań mailem. Osoby w niekorzystnej sytuacji życiowej, doświadczające poczucia izolacji np. z powodu przedłużającego się bezrobocia, ubóstwa, samotnego życia w starszym wieku, konieczności zrezygnowania z pracy z powodu opieki nad dzieckiem/osobą z niepełnosprawnością, zapraszamy do zapoznaniasię z naszym projektem Eko-wyprawy nad Wisłę. Projekt umożliwia odwiedzenie ogrodu i skorzystaniez jego dobrodziejstw również osobom, którym w związku z trudną sytuacją życiową niełatwo jest „wyrwać się” z domu. Sprawdź, czy się kwalifikujesz: kto może wziąć udział w projekcie.

Eko-wyprawy nad Wisłę
Fundacja Wolna Wisła
Cykl ośmiu wypraw do Ogrodu Społecznego Wolnej Wisły w okresie od początku sierpnia do końca października 2020 r. dla stałej grupy 15 osób. Kryteria uprawniające do uczestnictwa określone są w regulaminie rekrutacji. Projekt skierowany jest do osób w niekorzystnej sytuacji społecznej m.in. takich, które zrezygnowały z pracy aby opiekować się osobą z niepełnosprawnością bądź same mają orzeczenie o niepełnosprawności, są długotrwale bezrobotne czy też kwalifikują się do objęcia wsparciem opieki społecznej. W programie Eko-wypraw: przejażdżki tradycyjnymi drewnianymi łodziami, wspólne urządzanie i uprawianie ogrodu, zajęcia z psychologiem, mini-warsztaty ekologiczne oraz poczęstunek. W czasie trwania warsztatów zapewniamy zabawy z animatorem dla dzieci uczestników projektu.
Chcesz wziąć udział ale nie masz z kim zostawić dzieci? Skontaktuj się z nami!
Kto może wziąć udział w projekcie?
Klub młodzieżowy "Wolna Wisła"
Fundacja Wolna Wisła
Zajęcia dla stałej grupy 12 dzieci i młodzieży w niekorzystnej sytuacji społecznej. Zapraszamy uczestników w wieku szkolnym. Zajęcia Klubu w każdy czwartek i piątek od 18.06.2020 do 28.08.2020 w godzinach od 10 do 14. Podczas zajęć smaczny posiłek, warsztaty stolarskie, szkutnicze, żeglarskie, wycieczki oraz rekreacja na świeżym powietrzu, w tym jazda na hulajnodze. Uczestnikom zapewniamy kaski i ochraniacze, a podczas zajęć stolarskich zbudujemy rampy, które nadają się też dla deskorolek. Kryteria uprawniające do uczestnictwa określone są w regulaminie rekrutacji.
Kto może wziąć udział w projekcie?
Święto Ulicy Stromej 29.09.2019
Fundacja Wolna Wisła

W niedzielę 29 września 2019 r. odbyło się I Święto ulicy Stromej!

W ramach aktywizacji społeczności lokalnej, oraz przybliżenia mieszkańcom i mieszkankom Torunia historycznej i nieco zapomnianej części naszego miasta, jaką jest osiedle Rybaki wraz ze swoim malowniczym zakątkiem czyli ulicą Stromą zaprosiliśmy Was na Święto ulicy Stromej!
Przygotowania do Święta trwały od samego rana. Do wspólnej akcji przyłączyli się nawet najmłodsi!
Podczas Święta odbyło się otwarcie wystawy i rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego „Okno z widokiem na Rzekę”. Jury wybrało spośród 171 prac 26 które zaprezentowane zostały na wystawie. Uczetnikom konkursu serdecznie dziękujemy za nadesłanie fantastycznych prac!
Główną nagrodę przyznano Pani Jolancie Zawirowskiej, wyróżnienie otrzymała Pani Małgorzata Kos. Jury nie miało łatwego zadania, gdyż wszystkie nadesłane zdjęcia były na bardzo wysokim poziomie i doskonale oddawały urok osiedla Rybaki. Zdjęcia nadesłane na konkurs można obejrzeć na naszej stronie:

Przez cały dzień działa Kawiarenka Sąsiedzka gdzie można było skosztować wielu pyszności. Najmłodsi mogli wziąć udział w warsztatach i animacjach.

Doskonałą zabawą był Stromy Wjazd – uliczny sprawdzian sportowy, czyli rowerowy wjazd pod ulicę Stromą na czas!
I Święto Ulicy Stromej za nami. Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w pomoc przy jego organizacji, a także wszystkim uczestniczkom i uczestnikom naszych konkursów – fotograficznego i rowerowego. To był bardzo miły czas na spotkania, wspólną zabawę i rozmowy… nie tylko o Wiśle.
Święto ulicy Stromej dofinansowano ze środków Gminy Miasta Toruń
Okno z widokiem na Rzekę - rozstrzygnięcie konkursu
Fundacja Wolna Wisła
29 września podczas Święta Ulicy Stromej rozstrzygnięty został nasz konkurs fotograficzny „Okno z widokiem na Rzekę”. Jury w składzie Monika Chmarzyńska, Marta Kołacz i Jacek Chmielewski wybrało spośród 171 prac 26 które zaprezentowane zostały na wystawie.
Główną nagrodę, czyli całodniowy rejs łodzią po Wiśle z Toruńskimi Flisakami przyznano Pani Jolancie Zawirowskiej. Wyróżnienie za cykl fotografii o szczególnej wartości artystycznej otrzymała Pani Małgorzata Kos.
Serdecznie dziękujemy Wszystkim uczestniczkom i uczestnikom konkursu. Projekt dofinansowany ze środków Gminy Miasta Toruń.
Okno z widokiem na Rzekę - konkurs fotograficzny
Fundacja Wolna Wisła
Osiedle Rybaki nie przypadkowo jest siedzibą naszej Fundacji, to właśnie ta historyczna część Torunia od zawsze związana z Wisłą, oraz jej sąsiedztwo z Portem Zimowym uznaliśmy za naturalną lokalizację dla prowadzenia naszych działań związanych z Rzeką. W ramach aktywizacji społeczności lokalnej, oraz przybliżenia mieszkańcom Torunia tej historycznej i nieco zapomnianej części naszego miasta zapraszamy do udziału w konkursie fotograficznym „Okno z widokiem na Rzekę” poświęconego osiedlu Rybaki.
Projekt dofinansowany ze środków Gminy Miasta Toruń.
Kwiaty dla Rybaków - 15.06.2019
PROJEKT ZAKOŃCZONY
W ramach 10. Święta Bydgoskiego Przedmieścia postanowiliśmy zadbać o nasze kąty. 15 czerwca 2019 od 10 rano sprzątaliśmy i obsadzaliśmy kwiatami róg Stromej i Rybaków w Toruniu.
Do wspólnej akcji sadzenia roślin zaprosiliśmy mieszkańców os. Rybaki oraz sympatyków Fundacji Wolna Wisła. Mieszkańcy okolic Stromej mogli „adoptować” na swój płot kwiatową skrzynkę.
Nasza akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem. Po raz kolejny mogliśmy zrobić coś razem!
Chcemy, aby fyrtel Stroma/Rybaki stał się nieco piękniejszy, a równolegle przez lato ogłaszamy konkurs fotograficzny, który powinien uchwycić najpiękniejsze kadry os. Rybaki.
Zapraszamy do włączania się w nasze następne projekty!

Dziękujemy za świetną zabawę i Waszą energię włożoną w upiększenie Rybaków. Mamy nadzieję że w przyszłości jeszcze wiele uda nam się wspólnie zdziałać.

Będziemy na bieżąco informować o kolejnych działaniach Fundacji Wolna Wisła. Śledźcie naszą stronę internetową oraz media społecznościowe.

Akcja dofinansowana ze środków Gminy Miasta Toruń.
W stronę Wisły kwiecień-czerwiec 2019 r.
PROJEKT ZAKOŃCZONY

Fundacja Wolna Wisła zaprasza na cotygodniowe zajęcia „W stronę Wisły – integracja społeczna wykluczonej młodzieży Torunia poprzez pracę w szkutni”. Pod okiem instruktorów będziecie mogli samodzielnie wykonać drewniane elementy wyposażenia tradycyjnych łodzi wiślanych – knagi, bloczki, kluzy i nauczyć się podstaw pracy w drewnie. Od kwietnia, kiedy zrobi się cieplej, z warsztatu będziemy częściej przenosić się na plac, by wykonane elementy zainstalować na drewnianych łodziach i przygotować je do zwodowania. Maj i czerwiec poświęcimy na wspólne rejsy wiślane połączone ze szkoleniem żeglarskim, a na koniec roku szkolnego popłyniemy na wiślaną wyprawę do Ciechocinka lub Nieszawy. Zajęcia w niewielkich grupach, w miłej atmosferze, z przerwą na herbatę oraz przekąskę.

ul. Rybaki 38, Toruń
Telefon kontaktowy